wat-is-argan-olie

Arganolie is een zeldzame natuurlijke olie die wonderen doet voor uw huid, haar en nagels. Het optimale effect wordt alleen bereikt door de 100% pure variant – zoals Arganic Arganolie. Deze olie is duurzaam geproduceerd én gecertificeerd door Ecocert, een exclusief keurmerk dat de milieuvriendelijke productie onderstreept. Arganic Arganolie wordt in het zuidwesten van Marokko met de hand gemaakt van de hoogste kwaliteit argannoten. De unieke samenstelling van deze olie maakt het geschikt voor culinair en cosmetisch gebruik. Uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat de unieke componenten van arganolie onder andere de bloedcirculatie kunnen stimuleren, het cholesterolgehalte kunnen verlagen en de fysieke weerstand kunnen bevorderen. Het gegeven dat arganolie zeer schaars is in combinatie met de vele toepassingen van deze olie zorgt ervoor dat het ook wel “vloeibaar goud” wordt genoemd.

De traditionele manier van het maken van olie gebeurt geheel handmatig door de berbervrouwen. Eerst wordt de noot uit de uitgedroogde vrucht gehaald om vervolgens de harde buitenkant van de noot met twee stenen te kraken. Als het olie voor culinaire doeleinden betreft dan worden deze geroosterd door ze mild te verhitten. Nadat de pitten zijn afgekoeld worden ze gemalen en met mild water tot een brij vermengd. Door deze brij deeg handmatig uit te persen wordt de arganolie gewonnen.

A&M Products en de Arganboom!

inline1aDe arganboom wordt met zijn 25 miljoen jaar (volgens de schattingen van botanici) beschouwd als één van de oudste bomen ter wereld. De stekelige boom groeit tot op 1000 meter hoogte in de bergen en wordt gemiddeld 175 jaar oud.
De boom bereikt een hoogte van 10 meter en kan een doorsnee behalen van 15 meter. Om water te vinden boren de wortels van de argan zich tot 30 meter diep in de grond. Het hout van deze boom heeft een hoge dichtheid en is zodoende zeer hard. De lokale berberbevolking noemt het ook wel ijzerhout. Door het veelvuldig kappen van de bomen om hout te verkrijgen voor zowel de bouw als voor het stoken, is het aantal arganbomen aanzienlijk geslonken. Deze boom is niet heel bekend bij veel mensen, omdat hij alleen groeit in het Zuid Westelijk deel van Marokko. Een gebied dat maar liefst 700.000 tot 800.000 hectare beslaat.
De Arganboom speelt een vitale rol in het behouden van de ecologische balans en de economische situatie van de bevolking. In 1998 heeft UNESCO de arganboom om die reden toegevoegd aan de Wereld Erfgoed Lijst. Dat was ook noodzakelijk, want in minder dan een eeuw tijd is er al meer dan een derde van het arganbos verdwenen. Tegenwoordig staan er nog ongeveer 20 miljoen bomen, die eigendom zijn van de Marokkaanse overheid.
Door de hoge Argan olie prijs bestaat er tegenwoordig meer respect voor de arganboom. Het omhakken van een boom wordt streng bestraft. Ondanks de voorgaande maatregelen wordt de boom nog met uitsterven bedreigd. Verschillende organisaties, waaronder “La Fondation pour l’arganier” proberen het uitsterven tegen te gaan door op andere gebieden arganbomen te planten. Dit is echter een moeizaam proces, wat vaak tot mislukking leidt.

Argan coöperatief!

De berbervrouwen zijn intussen ook begonnen om zich te organiseren in een coöperatief. Met fondsen van het ‘International Development Research Centre’ en andere donoren, wordt het coöperatief geleid door Professor Zoubida Charrouf van de Faculté des Sciences van de Universiteit Mohammed V van Rabat. Ook Profesoor Faical Benchekroun van het Landbouwkundig en dieren wetenschappelijk Instituut (Institut agronomique et vétérinaire) Hassan II, speelt een grote rol in het organiseren van deze berbervrouwen. Het Coöperatief stimuleert vrouwen uit de regio om samen te werken bij het produceren van de arganolie.
Dit project heeft twee doelstellingen:
1.Het arganbos behouden door het vinden van een vasthoudend economisch gebruik van zijn producten.
2. Het verbeteren van de sociale en economische status van vrouwen op het platteland.

Arganolie en Empowerment van Berbervrouwen.

De enige regio in de wereld waar de arganboom (Argania Spinosa) groeit is de arganeraie in het Zuid-Westen van Marokko. Uit de noten van deze bomen wordt de zeldzame en unieke arganolie gewonnen. Het zijn de Berbervrouwen in deze regio, die zich al sinds mensenheugenis bezig houden met het produceren van deze olie. Lange tijd hebben deze vrouwen in relatieve armoede geleefd. Belangrijkste redenen hiervoor zijn dat zij weinig of helemaal geen opleiding hadden genoten en ten opzichte van mannen minder rechten hadden. De ontdekking van de unieke werking van arganolie door vrouwen uit Europa, de VS en Japan heeft hier een grote verandering aangebracht en de empowerment van de Berbervrouwen op gang gebracht.

De kracht van Arganolie!

Sinds eind jaren ’90 neemt de populariteit van arganolie toe. Echter sinds de laatste paar jaren is Arganolie de wereld als een razende aan het veroveren. Even voor de duidelijkheid deze olie is niet nieuw, maar wordt al eeuwen gebruikt. arganolie staat bekend om zijn uitzonderlijke hoge concentratie antioxidanten, vitamine E en onverzadigde vetzuren. De cosmetische variant herstelt en beschermt de huid, voedt het haar en maakt nagels sterker. De culinaire variant wordt gebruikt om een unieke nootachtige smaak aan uiteenlopende gerechten te geven. Bovendien is uit onderzoeken gebleken dat Arganolie het cholesterolgehalte en bloeddruk helpt verlagen.

De Berbervrouwen en de productie van arganolie

inline1bBerbervrouwen staan bekend om hun kleurrijke kleding, sieraden en gezichtstatoeages. Minder bekend is het dat deze vrouwen deze delicate olie produceren en het zijn deze vrouwen die wij dankbaar moeten zijn voor het feit dat wij wereldwijd kunnen genieten van deze fijne olie. Zodra de vruchten rijp zijn vallen zij vanzelf op de grond. De vruchten worden verzameld door de vrouwen en per ezel naar het dorp gebracht. In het dorp worden de vruchten in de zon gelegd om te drogen. Zodra de vruchten uitgedroogd zijn dan begint het intensieve arbeidsproces voor de berbervrouwen.
Tot voor kort werd het gehele arbeidsproces door deze vrouwen nog geheel handmatig gedaan. Deze traditionele manier van het maken van arganolie wordt al eeuwen lang van moeder op dochter doorgegeven. Deze manier is erg arbeidsintensief. Toch geven de Berber vrouwen de voorkeur aan deze manier van produceren, omdat deze de hoogste kwaliteit oplevert. Doordat de vraag naar arganolie enorm is toegenomen is men voor het persen overgegaan op het gebruiken van persmachines. Het kraken van de argannoten, het meest tijdsintensieve gedeelte, wordt echter nog steeds handmatig door de berbervrouwen gedaan. Ook deze met de machine geperste arganolie is een koudgeperste olie (d.w.z. zonder gebruik van hitte of oplosmiddelen), waardoor de kwaliteit maximaal behouden blijft.

Achterstandspositie Berbervrouwen

Helaas verkeren veel vrouwen in deze wereld in een achterstandspositie en is Marokko daarin geen uitzondering. Alhoewel onderwijs in Marokko gratis is en verplicht tot op 15-jarige leeftijd, gaan veel kinderen en dan met name de meisjes op het platteland niet naar school. Het is de armoede die ervoor zorgt dat ouders hun dochters niet naar school sturen of voortijdig van school halen. Veel ouders sturen meisjes niet naar school omdat ze daarvan het nut niet inzien. Ze hebben voor hun dochters een huwelijk en kinderen in gedachten. Als gevolg hiervan wordt het aantal vrouwen in de landbouw gebieden dat kan lezen en schrijven geschat op slechts 10%.

Empowerment van de Berbervrouwen

De toegenomen vraag naar arganolie en het nieuwe familierecht (Mudawanah) hebben een verandering in gang gezet. Met het democratiseringproject van de nieuwe koning Mohammed VI kwam de positie van vrouw in Marokko op de voorgrond te staan in de Marokkaanse politiek.
De vrouwenrechten werden officieel erkend door de nieuwe en progressieve familiewet, die de koning in 2004 verwezenlijkte. Gesteund door de Marokkaanse overheid worden Berber vrouwen tegenwoordig massaal betrokken bij de productie en export van arganolie. Zij werken hiervoor samen in coöperaties en door deze samenwerkingsverbanden hebben zij betaalde banen en bereiken ze een hogere maatschappelijke status. Een van de belangrijkste drijvende kracht achter de coöperaties is Professor Zoubida Charrouf van de Faculté des Sciences van de Universiteit Mohammed V van Rabat.
De coöperaties zorgen er ook voor dat men bewust wordt van het reële gevaar van uitsterven van de arganbomen. Zo worden er actief bomen bijgeplant om continue aanvoer van olie te verzekeren en daarmee ook werk voor de Berber vrouwen.

Conclusie, Een betere levensstandaard

Vóór de toegenomen export van arganolie en aanpassingen aan familierecht vormden vrouwen in Marokko een kwetsbare bevolkingsgroep. Ze gingen niet naar school en hadden geen werk. De positie van de Marokkaanse vrouw ging er een stuk op vooruit. Vrouwen die voor deze coöperaties werkten hadden voor het eerst in hun leven een betaalde baan. De vrouwen werden aangemoedigd om te studeren en een opleiding te volgen. Wat nog belangrijker is, deze vrouwen worden zich bewust van de kracht van een opleiding. Zij kunnen hun schoolgaande dochters stimuleren en hen helpen met hun huiswerk.